Navigácia

  • Oslava jablka

    Čo sa to tam v lístí skrýva? Aha, veď tu ježko býva!

    Deti v lese behajú, ježka všade hľadajú.

    Jabĺčko si domov nesie, teší sa na jedlo v lese.

    Jabĺčka sú krásne, už je koniec básne.

     

    Jablko také obyčajné slovo, s ktorým sa stretávame už v útlom veku. Sladké, voňavé, šťavnaté… Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Už malé dieťa vie, že jablko skvelo chutí a cíti, že je zdravé. Vie tiež, že je guľaté, červené, zelené alebo žlté ako slniečko. Vedeli ste, že 1 jablko denne: pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch, čistí pečeň, pomáha pri zápche a hnačke, pomáha pri bolesti kĺbov, posilňuje ďasná , zlepšuje funkciu srdca, prečisťuje celý organizmus? A vedeli ste, že aj jablká majú svoj deň? Áno. 21.10. bol vyhlásený za Svetový deň jabĺk. Aby sa na toto výborné ovocie nezabudlo ,oslávili sme  ho aj my rôznymi aktivitami. Celý deň voňal príjemne jablkovo. Z každej triedy vykukovali červené jabľčka. Boli to naši žiaci , ktorí  nezabudli a do školy prišli oblečení v červenom a každý si priniesol  chutné, šťavnaté jablko plné vitamínov. Pri vstupe do školy bol zhotovený informačný panel o význame a zaujímavostiach  jablka a veľké jablko, v ktorom sa mohli odfotiť. Počas celého dňa  lúštili tajničky, kreslili, modelovali a vystrihovali, vyrábali jablkové figúrky, riešili jabĺčkové príklady, maľovali jabĺčka, spievali o nich pesničky, ochutnávali jablká, dozvedeli sa  o rôznych odrodách jabĺk a o ich prínosoch pre zdravie človeka. Starší žiaci robili projekty ,prezentácie, spravili si jablkové čelenky,upiekli si aj jablkové vafle . Dokonca vyrobili aj červené jabĺčka  z plastových fliaš , pretože naša "Zelená škola" má v tomto školskom  roku prioritnú tému "Odpad".

    Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo. Naším cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia.

    Ing. D. Slepáková

  • Pravidlá pre nosenie rúška alebo respirátora

    Chránime svoje zdravie i zdravie iných ľudí 

  • Plody našich záhrad – výstavka

    Jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata, premaľúva celý sad. Jesenné dni priniesli pestrú paletu farieb aj do našej školy. Každoročne sa na našej škole v jesennom období koná výstava plodov našich záhrad. Pre našich žiakov sme aj tohto roku pripravili výstavu jesenných plodov. Žiaci mali možnosť vidieť tradičné a známe, ale aj menej známe druhy ovocia, zeleniny a iných plodov našich záhrad . Nechýbali tu voňavé jabĺčka či hrušky, ale aj iné pestrofarebné ovocie a  zelenina. Výstava tak hýrila všetkými farbami a vôňami jesene a skrášlila nám priestor školy.

    Ing. D. Slepáková

  • Týždeň zdravej výživy na našej škole

    „Nehovor o tom, ako sa má jesť, ale jedz, ako sa patrí.“  (Epiktetos) 

    Mnohokrát zabúdame, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je aj zdravé stravovanie. 16. október – Svetový deň zdravej výživy – nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný, a preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť. Práve preto sa v tomto týždni  od 11. – 15.10.2021 zameráme na uvedomenie si potreby zdravej stravy. 

    Vyvážená strava je veľmi dôležitá. Potrebný je najmä dostatok vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny, ktorú môžeme nájsť napríklad v cestovinách, ovocí, zelenine alebo v celozrnnom chlebe. Vitamíny sú najúčinnejšie v ovocí a v zelenine. Vedeli ste, že jeden pomaranč stačí na pokrytie dennej dávky vitamínu C? Naopak, k zdravému stravovaniu nepatrí veľa mastného, slaného a ani naše obľúbené sladkosti. Sacharidy by sme mali prijímať najmä z ovocia a cereálií. Často zabúdame na mlieko a mliečne výrobky, ktoré sú v období rastu nevyhnutné.

    Samozrejmosťou by malo byť aj dodržiavanie nasledovných zásad ako nepiť, nefajčiť, nedrogovať, vyhýbať sa stresu, dodržiavať pravidelný pitný režim (1,5 – 2,5 l vody denne), nezabúdať na pohyb a výdatný spánok! Ak totiž nie sme v duševnej pohode, naše telo nie je schopné prijať toľko dôležitých látok, koľko sa v našej strave nachádza.

    Náš týždeň zdravej výživy nás má nasmerovať k tomu, ako sa správne stravovať, ako si uvedomiť, že ovocie je zdravšie ako cukríky alebo čipsy a bylinkový čaj zdravší ako sladké vody či džúsy. Určite si málokto uvedomil, že sú na svete miesta, kde deti stále hladujú. Vážme si teda jedlo, ktoré máme, a snažme sa, aby sa stalo vzácnym zdrojom pre naše zdravie.

    Učitelia si pre Vás  pripravili rôzne zážitkové aktivity spojené s témou „Zdravá výživa“, ktoré sú rozdelené do jednotlivých dní týždňa. Dúfame, že spoločne sa nám tento týždeň vydarí , že sa znova niečo nové naučíte a budete mať príjemný a zdravý týždeń.

    • Pondelok 11.10. - Biely deň
    • Utorok 12.10. - Ovocný deň
    • Streda 13.10. - Zúbkový deň
    • Štvrtok 14.10. - Zeleninový deň
    • Piatok 15.10. - Športový deň

    Pri vašom stravovaní sa riaďte múdrosťou, ktorá hovorí: „Nežijeme preto, aby sme jedli, jeme preto, aby sme žili.“

    Ing. D. Slepáková

  • Beseda – Zdravá strava

    Všetci určite chceme, aby naše deti žili zdravo. Zároveň vieme, že zdravie je dar, o ktorý sa treba starať. Rovnako tak vieme, že mnohým civilizačným ochoreniam, ktoré skracujú život človeka, možno predchádzať. Boli by sme radi, aby sa zdravý životný štýl v oblasti stravovania stal súčasťou každodenného života našich detí.

    A práve preto sa 13. 10.2021 v rámci „ Týždňa zdravej výživy“ konala beseda pre žiakov 4. a  9. ročníka v spolupráci RÚVZ vo Vranove nad Topľou s Mgr.M. Gešperovou.

    Žiaci 4.ročníka začali príbehom o Majke a Jankovi , na ktorom si vysvetlili význam zdravej stravy a pohybu. Prezentáciou si zopakovali rôzne druhy ovocia a zeleniny , naučili sa aké vitamíny obsahujú a ich význam pre zdravie človeka. Diskutovali , čo zvyčajne jedia na raňajky, obed, večeru , či je to zdravá strava , o ich obľúbenom a neobľúbenom ovocí a zelenine. Pýtali sa, prečo nie sú zdravé hranolky, chipsy, sladké nápoje. Odmenou za ich aktivitu boli omaľovánky, nálepky a pexesá. Pokračovali sme u deviatakov. Dozvedeli sa, že obezita svojimi komplikáciami skracuje dĺžku života a negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu, že vhodne zvolená strava má význam pri prevencii a liečbe mnohých ochorení, aký je podiel tukov,sacharidov a bielkovín v strave. Diskutovali o negatívnom pôsobení pitia coca- coly a energetických nápojov na ich zdravie. Dozvedeli sa aj o bulímii a anorexii. Aj deviataci dostali za odmenu nálepky a brožúrky „ Desatoro zdravého taniera „. Na záver besedy sme sa poďakovali Mgr.M.Gešperovej a sľúbili, že sa budeme stravovať oveľa zdravšie.

    A že sme to mysleli vážne, hneď poobede, v rámci záujmových útvarov sme si to vyskúšali. Žiaci si pripravili ovocné šaláty , špízy , spravili si bylinkové čaje. A veruže si pochutnali ...Lepšie ako čokoláda alebo cukríky ? Jednoznačne áno.

    Ing. D. Slepáková

  • Európsky týždeň športu 2021

    Tento rok vzhľadom na celosvetovú pandémiu sa kladie vyšší dôraz dôležitosti pohybu na fyzické aj duševné zdravie. Šport je aktivita, ktorá je nesmierne dôležitá práve v tomto období. Vnáša do života systematickosť, pevnú vôľu, kondíciu, cieľavedomosť i emócie. Vďaka nemu sa posilňuje imunita. Preto aj naša škola sa opäť zapojila do tejto kampane pod názvom  „ ZŠ Čaklov sa hýbe “. Tento rok sa uskutočnil jeho 7. ročník. Hlavnou témou kampane naďalej ostáva „BeActive“, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Všetci žiaci našej školy sa zapojili do tohto projektu, ktorý trval od 23. do 30. septembra. Žiaci na hodinách telesnej a športovej výchovy súťažili v rôznych súťažiach a športových aktivitách. Boli to súťaže zamerané na skákanie, behanie, hádzanie a chytanie. Niektoré súťaže boli zamerané na výkon, no v niektorých išlo len o zábavu a potešenie z pohybu. Skutočným víťazom  sa stal každý, kto sa zapojil do tejto kampane  a urobil tak niečo pre svoje zdravie.

    Mgr. Marek Tomáš

  • Medzinárodný deň eura

    Euro je oficiálnou menou v 19 z 27 krajín Európskej únie (takzvanej eurozóne) a v šiestich krajinách mimo EÚ. Je to po americkom dolári druhá najdôležitejšia mena v medzinárodnom menovom systéme. Menovú politiku tvorí Európska centrálna banka sídliaca vo Frankfurte nad Mohanom. Od 1. januára 2009 je euro oficiálnou menou Slovenska. Za Medzinárodný deň eura bol Európskou úniou vyhlásený 24. september a v tento deň naša škola pripravila „Deň Eura“. Počas zábavných aktivít žiaci spoznávali našu peňažnú menu: históriu, mince, bankovky, ochranné prvky bankoviek, eurozónu. Žiaci prvého a druhého ročníka tvorili návrhy vlastných bankoviek. Tretiaci na hodinách matematiky riešili interaktívne úlohy zamerané na nakupovanie na portály ZLATKA.in a štvrtáci sa prostredníctvom komixu s Ankou a Alexom naučili rozpoznávať falošné eurobankovky. Žiaci V. – IX. ročníka na hodinách Slovenského jazyka a literatúry čítali Europríbeh Slovenka, text tematicky zameraný na informácie o zavedení eura na území Slovenskej republiky. V priebehu dňa sa žiaci druhého stupňa na hodinách občianskej náuky zapojili aj do kvízu, v ktorom si preverili svoje vedomosti o našej platobnej mene.

    Mgr. Lenka Kmecová

  • Európsky deň jazykov 26. septembra 2021

    Európska únia má 24 úradných a pracovných jazykov. Sú to: anglický, bulharský, český, chorvátsky, dánsky, estónsky, fínsky, francúzsky, grécky, holandský, írsky, litovský, lotyšský, maďarský, maltský, nemecký, poľský, portugalský, rumunský, slovenský, slovinský, španielsky, švédsky a taliansky jazyk.

    Tento deň si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú rôznymi aktivitami, ktoré súvisia s cudzími jazykmi.

    Aj na našej škole sme 28. septembra oslávili tento deň rôznymi aktivitami v duchu hesla „S jazykmi ste všade doma.“ – Edmund de Waal

    Žiaci jednotlivých ročníkov sa do aktivít počas tohto dňa zapájajú veľmi radi. Mnohé z nich boli najmä kreatívneho charakteru, takže pri pohľade na výtvory našich žiakov si tento deň budeme pripomínať ešte oveľa dlhšie. Hlavným cieľom je podporiť výučbu cudzieho jazyka – na hodinách sme tvorili, spievali, hrali hry, bádali, objavovali a robili projekty.

    Štvrtáci zažili neskutočnú oslavu, rovno narodeninovú. Pripravili a vyzdobili si triedy, v anglickom jazyku napísali pútavé a farebné narodeninové priania. Komu? No predsa všetkým! K príležitosti 20. výročia Európskeho dňa jazykov. Všetko najlepšie sa hneď naučili v rôznych jazykoch – anglicky, nemecky, česky a rómsky. A samozrejme si na záver aj zaspievali.

    Šiestaci sa naučili povedať „Ahoj“ v rôznych jazykoch celého sveta. Vyrábali vlajky štátov Európskej únie, a najmä si navzájom kládli otázky, v ktorej krajine EÚ by raz chceli žiť alebo pracovať. Nezabudli podotknúť aké je dôležité vedieť aspoň jeden cudzí jazyk.

    Ôsmaci sa na hodine angličtiny dozvedeli mnoho faktov o jednotlivých štátoch Európskej únie. Virtuálnou prehliadkou sa preniesli na najkrajšie miesta v daných štátoch. Prešli sa po najdôležitejších a typických kultúrnych pamiatkach, ktoré určite stojí za to vidieť raz aj na vlastné oči.

    Deviataci sa na hodine anglického jazyka vydali dobrodružnou jazykovou cestou naprieč Európou. Za pomoci interaktívnej brožúry spolu s cestovateľkou Larou objavovali krajiny EÚ. O každej krajine sa naučili to najdôležitejšie – aké je ich obľúbené jedlo, ako sa správne pozdraviť a poďakovať v ich jazyku, ako sa nestratiť a nájsť tie najmalebnejšie miesta. Po tejto náročnej ceste ich čakala neľahká úloha. Nachvíľu sa stali „vládcami“ konkrétnych krajín a museli vytvoriť pútavý plagát. Samozrejme nemohli zabudnúť na vlajku, národný alebo obľúbený šport, osobnosť a miesto. Ako sa správne v ich krajine pozdravíme, opýtame sa ako sa máš a poďakujeme. Nuž, nemali to jednoduché, ale všetky aktivity hravo zvládli a najviac sa tešili zo svojich výtvorov.

    Už teraz sa nevieme dočkať kedy si oslavu Európskeho dňa jazykov zopakujeme.

    Mgr. Agáta Zavadová

  • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou v ZŠ Čaklov

    Projekt "Spolu múdrejší 2"

    Hovorí sa, že „Dom bez kníh je ako miestnosť bez okien“. Neostáva nám nič iné ako s týmto výrokom súhlasiť. Knihy sú jednoducho skvelé. Otvárajú bránu k múdrosti, rozširujú naše obzory, podporujú našu fantáziu, zlepšujú kvalitu života, výborne si pri nich oddýchneme a robia nás lepšími ľuďmi.

    Aj žiaci našej školy sú vďačnými čitateľmi. A preto v piatok 17. septembra 2021, strávili síce upršané, ale príjemné a podnetné dopoludnie s pani spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktorá v súčasnosti patrí medzi najobľúbenejšie detské spisovateľky.  Stretnutie bolo od samého začiatku veľmi veselé, bezprostredné a zároveň poučné aj v zmysle projektu o ktorý sa chceme uchádzať "Spolu múdrejší 2". V úvode tejto besedy štvrtáci privítali pani spisovateľku recitáciou básne od Jána Navrátila – Báseň o tejto knižke. V privítaní pokračovali prečítaním úryvku z knihy od Gabriely Futovej – Lepší otec v hrsti ako kamoš na streche. Pani spisovateľka bola z milého privítania milo prekvapená a štvrtákom sa vrelo poďakovala. Zároveň nám v spolupráci s pani Janou Loukotovou z Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou o sebe prezradila niekoľko základných informácií a predstavila žiakom svoju doterajšiu tvorbu. A keďže sa naši žiaci netaja svojou zvedavosťou, hneď začali klásť pani spisovateľke množstvo rôznych otázok. No a kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Nebolo tomu inak ani pri tomto stretnutí. Žiaci sa tak dozvedeli, že pani spisovateľka sa narodila v neďalekom Prešove a v tomto roku oslávila okrúhle jubileum. Taktiež zistili, že najradšej píše knihy a príbehy o deťoch a zvieratkách, že má doma celý zverinec, že verí na bosorky, že prispieva svojim talentom aj do časopisu Fifík a že doposiaľ napísala už 27 kníh. Rozprávanie spisovateľky Gabriely Futovej, ktorá im vyrozprávala svoje zážitky z detstva, ako sa učila, ako sa aj u nej striedal úspech s neúspechom, vypočuli si jej rozprávanie o dôležitosti a potrebe vzdelávania, prezreli si jej knižky, zahrali sa na spisovateľov a pocítili silnú túžbu stať sa lepšími v učení a dokázať nám i rodičom, že chcú aj napriek svojej zložitej sociálnej životnej situácii učiť sa a svoje vedomosti znásobovať.

    V závere besedy pani spisovateľka  prezradila, že čoskoro jej vyjde úplne nová kniha, o ktorej nám veľmi rada príde opäť porozprávať. A čo na to naši žiaci? Tým sa stretnutie so spisovateľkou veľmi páčilo a po rozlúčke s ňou sa ponáhľali ponoriť do sveta fantázie prostredníctvom novozakúpených kníh od tejto obľúbenej detskej spisovateľky. Pretože platí výrok Jeanette Winterson, že „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“

    PaedDr. Katarína Havrilová

  • Exkurzia Hanušovce

    Vo štvrtok 16. septembra 2021 naši žiaci II. stupňa navštívili Kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou, kde sa uskutočnil 2. workshop projektu PO STOPE NAŠICH PREDKOV - HISTORICKÉ REMESLÁ A ČINNOSTI, pod názvom PREMENY HLINY. Žiaci si skúsili ručnú výrobu drobných úžitkových predmetov z hliny, výrobu nádob na hrnčiarskom kruhu, zdobenie nádob, maľovanie korálikov a videli aj vypaľovanie keramiky v hrnčiarskej peci. Po skončení workshopu si mali žiaci možnosť prezrieť v Kaštieli dobovo zariadené interiéry z čias rodiny Dessewffyovcov a taktiež aj dejepisnú, archeologickú, prírodovednú, etnografickú expozíciu. Domov sme sa všetci, učitelia aj žiaci vrátili plní zážitkov z príjemne prežitého dňa.

  • Začiatok školského roka 2021/2022 - informácie

    Informácie pre žiakov a rodičov 

    Milí žiaci a rodičia!

    Letné prázdniny ubehli ako voda a my sa už tešíme na návrat do škôl a na vás všetkých.

    Keďže počasie nám veľmi nepraje a nástup do školy 02.09.2021 môže byť chladný  alebo upršaný, dávam  vám do pozornosti aj plán, ak by sa slniečko neukázalo a ak by bolo ráno chladné.

    Našich nulťáčikov a prváčikov  budú  pred  vstupnou bránou do školy  čakať pani učiteľky, ktoré  im,  ako aj ich rodičom,  povedia  všetko dôležité, čo potrebujú vedieť  pred začiatkom  školského roka, odovzdajú im pokyny a vybavia spolu potrebnú školskú dokumentáciu. Následne si  pani učiteľky  prevezmú budúcich nulťáčikov a prváčikov a odídu s nimi  do triedy. 

    Na ostatných  žiakov  budú čakať naše pani učiteľky a páni učitelia už pred budovou školy(v prípade pekného počasia) alebo v triedach (v prípade chladného počasia). Na vstupnej bráne žiaci asistentovi  učiteľa  odovzdávajú  vypísané tlačivo Vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré vám poskytla škola prostredníctvom asistenta učiteľa alebo si ho môžete vytlačiť  TU.  Bez podpísaného tlačiva  nemôže byť žiak vpustený do budovy školy.Toto vyhlásenie donesiete  triednemu učiteľovi aj vtedy, ak prerušíte  dochádzku na 3 a viac dní do ktorých sa  započítavajú víkendy aj sviatky.

    Do budovy školy vstupujú žiaci s rúškom na tvári,  po  zmeraní telesnej teploty a po dezinfekcii rúk. V nasledujúcich riadkoch si prosím prečítajte informácie ministerstva školstva a portálu Učíme na diaľku o podmienkach fungovania škôl. https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/ a na  https://www.ucimenadialku.sk/navrat-do-skol/skolsky-rok-2021-2022.

    Žiaci, ktorí majú príznaky ochorenia nemôžu vstupovať do budovy školy.

    Zákonný zástupca je povinný bezodkladne oznámiť ochorenie na COVID 19 v rodine alebo v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou v škole triednemu učiteľovi a  riaditeľovi školy.

    Ministerstvo školstva umožnilo dobrovoľné testovanie žiakov antigénovými samotestami ako aj testovanie kloktacími testami podmienených  písomným súhlasom rodiča. 

    Zákonný zástupca, ktorý má záujem o testovanie svojho dieťaťa kloktacími testami, tak do 25.8.2021 potvrdí svoj záujem asistentovi učiteľa.

    Zákonný zástupca, ktorý sa rozhodne pre antigénové samotesty, tak do 25.8.2021 potvrdí svoj záujem asistentovi učiteľa. 

    Všetkým vám želám úspešný a bezproblémový štard do nového školského roka 2021/2022 :-) 

    riaditeľka školy 

     

  • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

    Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

    Ani sme sa nenazdali a nadišiel deň, keď sa zatvoria školské brány a žiaci sa rozbehnú v ústrety letným dobrodružstvám. Tento krásny slnečný deň akoby bol symbolom obdobia, na ktoré sa hlavne žiaci, ale aj pedagógovia istotne veľmi tešia - na prázdniny. No skôr, ako sa všetci rozpŕchli, rozlúčili sme sa so školským rokom ako sa patrí. Na úvod sa všetkým slávnostne prihovorila riaditeľka školy PaedDr. A.Hricová, PhD. Zhodnotila celý uplynulý školský rok. Rok, ktorý do kroniky nášho života zapísal aj príbeh nečakaný, príbeh o dištančnom vzdelávaní, počas ktorého sme si na online hodinách uvedomili aj to, akí sme si vzácni a čo pre nás škola skutočne znamená . Zhodnotila dosiahnuté výsledky žiakov počas celého školského roka. Vyzdvihla pozitíva a úspechy, ale nezabudla upozorniť ani na nedostatky, ktorým by sme sa v budúcnosti mali vyhnúť. Poďakovala učiteľom a žiakom za vykonanú prácu . A nasledovalo odmeňovanie žiakov. Knižnú odmenu získali žiaci  za výchovno-vzdelávacie výsledky, úspešnú reprezentáciu školy na okresných  súťažiach a  vzorné správanie.

    Slovo dostali aj deviataci, tí sa tento rok so školou lúčia a odchádzajú študovať ďalej na stredné školy. Poďakovali sa učiteľom za vedomosti, ktoré určite zúžitkujú v ďalšom štúdiu, ale aj v živote a  za trpezlivosť, ktorú za tie roky s nimi mali.

    Záverom pani riaditeľka popriala všetkým zaslúžený oddych počas letných prázdnin, a množstvo príjemných zážitkov.

    Potom sa už všetci žiaci spolu s triednymi učiteľmi rozpŕchli do tried, prebrali z ich rúk vysvedčenia a bežali v ústrety vysneným prázdninám.

    Stretneme sa opäť v septembri!

  • ZŠ Čaklov ocenená PSK

    Slávnostné odovzdávanie cien súťaže Daj fotke príbeh

    V rámci projektu Sestry prešovského kraja sa v stredu 23.júna 2021 uskutočnilo  vo Veľkej zasadačke Úradu PSK slávnostné odovzdávanie cien online literárnej súťaže Daj fotke príbeh. Privítali nás študentky Strednej pedagogickej školy z Prešova krásnym spevom. Na túto príležitosť bolo vytvorené video, ktoré s veľkou pokorou predstavilo prácu sestier, nielen na Slovensku.

    Súčasťou odovzdávania cien bol aj krst brožovanej knihy Sestry Prešovského kraja, v ktorej sú publikované víťazné práce a práce, ktoré porota ocenila čestným uznaním v dvoch kategóriách- základná škola a stredná škola. Knihu pokrstil predseda PSK  Milan Majerský, predseda poroty Lukáš Kober a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek,  Iveta Lazorová. Zvolili si zaujímavý spôsob krstu- injekčnou striekačkou. V príhovoroch, tak pán predseda PSK Milan Majerský, aj Iveta Lazorová, poďakovali zapojeným školám, žiakom, že svojimi dielkami vzdali hold práci sestier a pôrodných asistentiek.

    Náš žiak, Ján Kima, žiak VIII. ročníka  sa slávnostného odovzdávania cien nemohol zúčastniť, ale prajeme mu, aby jeho literárne práce zanechávali  nezabudnuteľný zážitok a vyvolávali v nás ostatných silný dojem. Ďakujeme  Janík. Cenu prevzala naša pani učiteľka, ktorá ho k súťaži motivovala a viedla. 

    Mgr.Stanislava Juričkovová

  • Beseda so spisovateľom Valentínom Šefčíkom

    Po dlhej a zložitej ,,koronovej „ dobe sme na pôde našej školy privítali hosťa. Tým milým hosťom bol autor básní pre deti a mládež, Valentín Šefčík. S jeho tvorbou sme sa najčastejšie doteraz stretávali na recitačných súťažiach, Hviezdoslavovom Kubíne. Jeho básne sú veľmi obľúbené, ľahko sa učia a ešte ľahšie prednášajú.

    Nakoľko ešte nie je ,,čítankovým“ spisovateľom, veľmi nás potešilo, že sme sa zoznámili aj osobne. Pri jeho príchode prišla k nám do školy nová, rozžiarená energia. Hneď pri prvej našej otázke, či je ťažké naučiť sa písať, už bol pán spisovateľ nezastaviteľný. Názorne nám ukázal, ako napísal vôbec svoju prvú básničku o slonovi Horenosovi. Prezradil nám, kvôli čomu sa volá jeho debut Kniha na vydaj. Jeho básnická zbierka sa má stať našou nevestou. Aj ďalšie zbierky nie sú na zahodenie, Basta fidli je ilustrovaná ilustrátorskou kapacitou Miroslavom Cipárom.  Zarecitoval nám z každej svoju  najobľúbenejšiu. Nám sa najviac páčila báseň CVOK, z ktorej sme si pamätali aj úvodné verše: Starostlivá kvočka, vysedela cvočka.

    Aj príroda mu vtom pomohla, bola jeho veľkou inšpiráciou.  Jeho rozprávanie bolo neskutočne zaujímavé. Nikto ani nedýchal.  Ani žiakov som nespoznávala, sedeli a kládli jednu otázku za druhou. Pán spisovateľ nám zarecitoval aj svoje staršie básničky, ale asi najviac nás prekvapil, keď vytiahol bublifuk a zarecitoval nám aj novú báseň z pripravovanej knihy básní,  s názvom Zázraky.

    Všetko, čo robí , robí s takou neskutočnou energiou a hlavne všetko ho to baví. Prisľúbil nám, že ešte určite nás navštívi a už teraz sa tešíme na jeho návštevu a jeho nové básne.

    Mgr. S.Juričkovová

  • Projekt Viem čo zjem

    V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu Viem, čo zjem!

    Projekt Viem, čo zjem je súčasťou projektu Nestlé Healthy Kids Global Programme spoločnosti Nestlé, ktorá oprávnila Organizátora na organizáciu a realizáciu Projektu MEMORANDOM o spolupráci na realizácii aktivít programu Nestlé Healthy Kids na Slovensku v školskom roku 2020/2021 zo dňa 1.7.2016.

    Cieľom projektu je hravou formou motivovať a viesť žiakov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity. Žiaci štvrtého, piateho ,šiesteho a siedmeho ročníka absolvovali školenie na tému „Hygiena potravín“ pod vedením učiteľky D.Slepákovej. Dozvedeli sa mnoho zaujímavých informácií, zážitkovou formou mali možnosť overiť si vlastné poznatky o zdravom a nezdravom stravovaní .Oboznámili sa s problematikou správneho skladovania potravín, naučili sa, ako čo najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke a naopak, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty , ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín (zloženie, dátum spotreby a minimálna trvanlivosť) , prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností a čo je hlavným prenášačom ochorení. Na záver si zahrali didaktickú hru Kam čo patrí do chladničky, vypracovali pracovný list, spravili si kvíz a vyplnili dotazník.

    V duchu zdravej výživy chceme ďalej pokračovať na vyučovacích hodinách témami: Vyvážená strava, Ovocie a zelenina, Riziká nevhodnej stravy, Pitný režim, Energia. Veríme, že sa nám podarí takouto formou priviesť žiakov k osvojeniu si zásad správneho a vyváženého stravovania.

    Ing.D.Slepáková

  • Medzinárodný deň detí 2021

    Naša škola sa  v tento výnimočný deň pripojila k blahoželaniam naším žiakom.

    Je to sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta a určite si zaslúži pozornosť, ktorú sme aj my v našej škole venovali naším drahým žiačkam a žiakom.

    Medzinárodný deň detí sa zvyčajne oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku sa oslavuje od roku 1952.

    Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete.

    Naša škola si dňa 1.6.2021 pripomenula tento významný sviatok v kruhu našich šikovných detí. Žiaci sa spolu triednymi učiteľmi a spolupracujúcimi pedagógmi zapojili do zaujímavých a kreatívnych aktivít. Na prvých hodinách sme maľovali indiánske čelenky, kreslili si na tvár, skladali puzzle, súťažili v ťahaní cukríkov na nitke, lúštili krížovky, spievali karaoke, kreslili obrázky venované tomuto významnému sviatku. Trpezlivosť sme si precvičili v hre človeče nehnevaj sa. Tancovali sme stoličkový tanec pri obľúbenej pesničke. Hrala sa hra na Ruženku so spevom vonku, skákalo sa vo vreci, žonglovali sme, prenášali sme poklady, loptičky na lyžičke a samozrejme nesmel chýbať futbal a tenis. V neposlednom rade bola naším aktívnym žiakom odovzdaná knižná odmena za aktívnu účasť na dištančnom vzdelávaní spojená s pochvalou od pani riaditeľky. 

    Všade okolo bola pozitívna energia pretkávaná radosťou a detským smiechom.

    Spríjemnili sme si tak tento krásny slnečný deň v okruhu  šťastných tváričiek .

    A. Tomková

  • Medzinárodný deň mlieka 2021

    Ako to posledné roky býva zvykom, aj tento rok sme si v škole pripomenuli, aký veľký význam má pre náš život a náš organizmus mlieko. Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekárskej federácie (IDF). Cieľom tohto dňa je  upozorniť na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť  konzumácie mliečnych výrobkov deťmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky detí a zvýšenie povedomia o dôležitosti správnej výživy.

    Mlieko pozná azda úplne každý. Je to tekutina, ktorá dáva život a je našim hlavným zdrojom prísunu vápnika. A ten je predsa veľmi dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu a zdravia  človeka. Deň mlieka je preto dobrá príležitosť, aby sme si uvedomili  význam mlieka pre naše zdravie.

    Mliečko, mliečko, to je veda
    bez neho sa vyrásť nedá.
    Bez neho vraj budem malý,
    nebudem mať žiadne svaly.
    Nebudem mať zuby zdravé
    ani pevné kosti práve.


    Teraz to už dobre viem,  
    hneď si mlieko nalejem. 
    Ponúknem ho všetkým vám,
    Ponúknem ho všetkým vám,
    Mlieko všetci radi máme, 
    na raňajky si ho dáme.

    V utorok 18.5.2021 preto  aj naša škola oslávila Medzinárodný deň mlieka. Deň mlieka sme si pripomenuli prezentáciami o mlieku, rozhovormi, výtvarnými prácami ,vedomostným kvízom, žiaci si  spravili aj masky kravičiek , súťažami i ochutnávkami rôznych mliečnych výrobkov. Mňam, to bola dobrota!

    Ing. D. Slepáková

  • OZNAM

    Usmernenie pre zákonných zástupcov uchádzačov k procesu prijímania žiakov na stredné školy v školskom roku 2020/2021 (pre školský rok 2021/2022)

  • Deň Zeme


    Dnes kričí celá Zem ,
    má sviatok, tak tomu rozumiem .
    ale ten krik je akýsi zúfalý ,
    smutný a nešťastný . Kde sme sa to dostali ?

    V rybníku ,kde žili rybky ,
    plávajú dnes igelitky.
    V potôčkoch kde boli raky ,
    umývajú nákladiaky .
    V jazierkách, kde rástli lekná
    zostala, len voda mútna.

    Vzduch je plný prachu ,
    smogu,
    zabránime spolu tomu ?

    Pozbierame igelitky,
    nech je miesto aj pre rybky.
    Nepustíme nákladiaky,
    na miesta kde žijú raky. 

    Vyčistíme jazierka,
    poďte Zuzka, Betka , Terka.
    Roboty nás čaká dosť,
    Zemeguli pre radosť.

     

    V piatok  22.apríla  bol významným dňom  pre našu modrú planétu, významný deň pre každého človeka na nej žijúceho. Pripomenuli sme  si  už jeho 51. výročie, lebo po prvýkrát sa oslavoval 22. apríla 1970.  
    Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.
    Dumali ste niekedy, čo je príčinou ničivého prístupu človeka k prírode? Je to hlavne ľahostajnosť, chamtivosť, neinformovanosť a hlúposť. Je to nedostatok úcty k prírode a nedostatok pokory pred ňou.
    Ani našej škole  nie je ľahostajný osud našej Zeme. Dôležité však je to, že naši žiaci sa starajú o prírodu nielen na Deň Zeme, ale  získavajú kladný vzťah k prírode  počas celého školského roka. Deň Zeme si pripomíname v priebehu školského roka pravidelne  a to nielen v rámci edukačného procesu, ale aj v podobe rôznych aktivít v rámci Zelenej školy a  kreatívnych činností.
     Aj všetky aktivity, ktoré sme  robili vo štvrtok 22.apríla patrili ,,Našej prírode“. Prezreli si prezentácie,robili sľuby pre planétu Zem, maľovali plagátiky,riešili tajničky, hlavolamy, kvízy s tématikou ochrany planéty. Niektorí posadili nové rastliny a ošetrili staré. Robili sme to pre našu krásnu prírodu , každý z nás by si mal uvedomiť, ako veľmi ju potrebujeme k svojmu životu… Zem nie je na jedno použitie a najlepšie jej môžeme pomôcť my sami, tak jej pomôžme konkrétnymi činmi.“
    Nech je každý deň pre nás dňom Zeme!

    Ing. D.Slepáková
     

  • Žltá je nádej - Deň narcisov 2021

    Deň narcisov je dňom boja proti rakovine a pripomíname si ho každoročne 11. apríla. Tento deň sa nesie v znamení žltej farby umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine.

    Naša škola sa každoročne zapája do Zbierky ” Deň narcisov”. Ale tento rok sa 25. ročník  v plánovanom termíne neuskutočnil vzhľadom na situáciu.

    Kvôli koronavírusu sme v tradičný  aprílový deň nemohli vyjsť s košíkom plným narcisov do ulíc, nemohli sme vyzbierať peniažky pre tých , ktorí to potrebujú, no mohli sme sa spojiť virtuálne a  pripomenúť si aspoň symbolicky  deň tých , ktorí tak veľmi potrebujú našu pomoc. A tak si naši žiaci počas dištančného vzdelávania prezreli na hodinách prezentáciu o význame Dńa narcisov, následne namaľovali narcisy a plagátiky, niektorí na hodine  už  sedeli s pripnutým narcisom . Vyjadrili tak svoju spolupatričnosť a solidaritu s osobami postihnutými rakovinou  Pomáhať slabým, chorým a starším by malo byť našou samozrejmosťou, a preto  sme si aj my v tento deň aspoň takto  pripomenuli  ťažký osud ľudí.

    Cieľom  Dňa narcisov bolo priblížiť našim žiakom problematiku boja proti rakovine a zmeniť ich vnímanie tak, aby choroba nebola strašiakom, ale skutočnosťou, ktorá ľudí spája.

    Ing. Daniela Slepáková

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Čaklov
    Čaklov 495, 094 35
    GPS: 48°54´15.94´´N ; 21°37´14.72´´E
  • Riaditeľ: +421917271442
    Sekretariát: 057 44 96 434

Fotogaléria