Navigácia

  • Jar rukami našich žiakov

    Jar nie je len jedným z ročných období roka. Je to akoby aj začiatok nového života. Je to čarovný čas, kedy príroda okolo nás začína ožívať.

    Jar je to aj čas skvelej nálady, úsmevov, šťastia a lásky.  To, že to tak naozaj v živote je, vidno to aj na našich žiakoch a zamestnancov školy. Ak vojdete v tomto ročnom období do priestorov našej školy, zaiste sa o tom aj presvedčíte. Jar akoby svojím prvým jarným vánkom vniesla do vnútra našich školských priestorov časť svojej jarné prírody - svojej jarnej krásy.

    Tvorivo, s radosťou a horlivosťou sa uplynulé dni venovali naši šikovní žiaci príchodu jari. Na hodinách vyrobili nápadité dekorácie, z ktorých spravili nádhernú výstavku , ktorú si môžu všetci návštevníci pozrieť vo vestibule našej školy.

    Výstava ponúka pestrú paletu symbolov jari i Veľkej noci, ktoré potešia každé vnímavé oko.

    Ing.D.Slepáková

  • Medzinárodný deň lesov 2022

    21. marca sme si opäť pripomenuli Medzinárodný deň lesov. Aktivity vykonávané pri príležitosti tohto dňa slúžili deťom predovšetkým ako základ pre lepšie pochopenie významu našich lesov. Lesy pomáhajú udržiavať zdravé ovzdušie, pôdu, vodu a zohrávajú kľúčovú úlohu pri riešení najväčších výziev, ktorým čelíme dnes, ako sú klimatické zmeny, eliminácia hladu a udržateľnosť mestských a vidieckych spoločenstiev. Počas tohto dňa sa učitelia venovali týmto témam na vyučovaní významnejšie. V diskusiách sa rozprávali hlavne o tom, čo nám les môže okrem oddychu a relaxácie poskytnúť. Tým, že lesy budeme udržiavať a chrániť, poskytnú nám mnoho možností na využitie. Jednou z takýchto možností je aj recyklácia materiálu. Žiaci sa naučili, že drevo sa dá použiť na rôzne účely s menším dopadom na životné prostredie ako mnohé alternatívne materiály. Drevo použité raz, možno znovu použiť a recyklovať, čím sa predlžuje jeho životnosť a ďalej sa znižuje jeho materiálová stopa. Lesnícky sektor vytvára pracovné miesta pre najmenej 33 miliónov ľudí sveta a lesné produkty využívajú miliardy obyvateľov našej planéty. Táto téma žiakov veľmi zaujala aj z iného uhla pohľadu. Žiaci na druhom stupni už totiž uvažujú o výbere svojho povolania práve v tejto oblasti. Na hodinách biológie v okolí školy tiež rozpoznávali a určovali druhy a vlastnosti stromov. Drevo dobre poznajú hlavne chlapci, ktorí s ním pracujú nielen doma ale aj v škole na hodinách techniky a pracovného vyučovania. Vyrábajú tam počas celého roka krásne výrobky z dreva. Žiaci prvého stupňa nám zase nakreslili vydarené plagáty na tému les. Aj oni už dobre ovládajú poznatky o dôležitosti a ochrane lesa a trvalo udržateľnom rozvoji všetkých lesov. Tieto poznatky tak môžu zužitkovať nielen v prospech súčasných, ale aj  budúcich generácií.

    Mgr. Ľudmila Saladiaková

  • Deň ľudovej rozprávky 2022

    Rozprávka je krátky prozaický, zriedkavo veršovaný útvar, vymyslený príbeh, ktorý má za cieľ čitateľov alebo poslucháčov poučiť a tiež pobaviť. Podľa autorstva delíme rozprávky na ľudové a autorské. Ľudové rozprávky patria k najstarším a najrozšírenejším formám ústnej ľudovej slovesnosti. Majú najrozmanitejší obsah v závislosti na dobe a spôsobe života. Každý národ, ale aj menšie socioskupiny odrážali svoj spôsob života, vzťahy, dobro a zlo, lásku a nenávisť... vo fiktívnom či fantastickom príbehu, satiricky alebo humorne, kde hrdinovia prekonali útlak, biedu a chudobu a svojou dobrosrdečnosťou a mravnosťou víťazia nad zlom, úkladmi ľudí, drakov, šarkanov a iných tvorov. 16. marec patrí už tradične ľudovej rozprávke. Prečo? Pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského (16. marca 1828), známeho zberateľa slovenských rozprávok, poeta, prekladateľa romantických básnikov a klasikov svetovej literatúry a folkloristu sa koná 16. marca Deň ľudovej rozprávky. Stal sa neoficiálnym sviatkom rozprávky, ktorý vzišiel z kampane Slovenskej národnej knižnice v roku 2008 pod názvom Slovensko Dobšinskému, konanej pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia. Kúzlo ľudových rozprávok ožilo 16. marca aj medzi žiakmi našej školy. Od nultého až po 9. ročník sa z nich svojou šikovnosťou a prejavenými vedomosťami mohli stať králi ľudových rozprávok. A keďže nemáme núdzu o šikovných žiakov, z každej triedy odchádzal v závere vyučovania korunovaný kráľ ľudových rozprávok 😊. Žiaci počas vyučovacích hodín zbierali do svojich truhličiek mince, ktoré získavali nielen vo vedomostných súťažiach. V rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti pracovali inovatívnymi vyučovacími metódami (Cinquain, Brainstorming, Pavučina, Kocka, I.N.S.E.R.T, riadené čítanie, Vennov diagram...) a didaktickými hrami (Portréty, Popletená rozprávka, Básnička, Pyramída, Myslím si dielo, Puzzle,  Kto som?...)  s ľudovými rozprávkami (Zlatovláska, Janko Hraško, O dvanástich mesiačikoch, Ružová Anička, Nebojsa, Zlatá priadka, Popolvár najväčší na svete...). Naša fotogaléria je dôkazom, že žiaci Základnej školy Čaklov sa počas vyučovacích hodín vôbec nenudia a každodenne odchádzajú domov plný zážitkov a nových vedomostí. 16. marca opäť raz zvíťazilo dobro nad zlom.

    Mgr. Jana Urbanová

  • Týždeň slovenských knižníc

    Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc vyhlasujú každoročne pre slovenské knižnice Týždeň slovenských knižníc. Tento rok  sa uskutočnil v dňoch 28.2. – 6. 3. 2022 pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých. Podujatie pritom zachováva svoj základný, tradičný cieľ: Pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí.

    Nebolo to inak ani v našej Školskej knižnici, kedy sme sa rozhodli, že náš Týždeň slovenských knižníc začne v pondelok, 28.februára vo všetkých triedach rozprávkami a rozprávkovými postavami, ktoré všetci dobre poznáme. Žiaci si mali pripraviť zoznam obľúbených rozprávok, príbehov, bez ktorých si už nevedia predstaviť svoj voľný čas. Veď ako je lepšie tráviť čas.  Vo vyšších ročníkoch si učitelia pripravili krátke besedy o autoroch kníh, ktoré pozná  asi každý teeneger. Utorok, 1.marca začal mesiac kníh čitateľským maratónom. V každej triede si žiaci vypočuli príbehy Danky a Janky, príbehy o psíčkovi a mačičke, Dokonalej Kláre, gréckych bohoch, Maroškovi, ryšavej Anne a nesmieme zabudnúť na Harryho Pottera a jeho nezvyčajnom čarodejníckom boji. V stredu sme sa trošku zahrali. Žiaci si nakreslili literárnu postavu, rozprávkovú postavu, ale ,, zabudli“ napísať meno a úlohou spolužiakov bolo hádať meno postavy. V neposednom čítaní sa zapotila ľavá a pravá hemisféra, pri nej dieťa nemohlo sedieť a tíško počúvať, ale  malo dovolené poskakovať, tlieskať, búchať a robiť čokoľvek, na čom sa vopred dohodlo. Pred čítaním príbehu si vybrali tri slová, ku ktorým priradili nejaké pohyby. Zakaždým, keď dieťa počulo niektoré zo zvolených slov, muselo urobiť dohodnutý pohyb. V úlohe s názvom  Spoločné vytváranie príbehu, učiteľ povedal úvod k nejakému príbehu. Každý žiak v triede dopovedal jednu vetu a to tak, aby sa dej v príbehu stupňoval, zauzľoval. Príbeh sa v triede rozprával dovtedy, kým žiaci nenájdu vhodný záver. Na hodinách slovenského jazyka sa experimentovalo, kedy sa kladné postavy príbehov sa zrazu zmenili na záporné a naopak. Nových Hviezdoslavov, či Hevierov sme objavili počas Týždňa slovenských knižníc. Učiteľ vynechá slová veršov  básne a úlohou žiakov bolo doplniť slová podľa svojej fantázie a intuície. Štvrtok sa niesol v znamení vedomostných kvízov. Pre žiakov boli pripravené kvízové otázky, ktoré rozvinuli čitateľskú gramotnosť. Štvrtok na druhom stupni sa zmenil na kreatívne dielne. V piatom a šiestom ročníku sa žiaci zmenili na knihovníkov, ktorí sa  postarali o poškodené knihy. Vytvorili si obaly z použitých starých letákov. Dotvorili si ich tak, aby na prvý pohľad bolo jasné, čo za kniha sa skrýva pod týmto obalom. Siedmaci, ôsmaci a deviataci zrecyklovali staré oblečenie a ,,bezpárové“ ponožky a vytvorili bábky, maňušky, ktoré sa budú dať použiť na ďalšie dramatizácie rôznych príbehov.

    Mgr. Stanislava Juričkovová

  • Duálne vzdelávanie - Vzdelávaj sa a zarábaj! (online exkurzia)

    "Vzdelanie má trpké korienky, ale sladké plody."
                                                                                         (Aristoteles)

     

    O vzdelaní, o rôznych typoch vzdelávania, ako aj o prepojení teórie s praxou sa dňa 8.2.2022 mohli dozvedieť aj žiaci nášho 8. a 9. ročníka, ktorí boli účastníkmi online exkurzie s názvom Duálne vzdelávanie – „Vzdelávaj sa a zarábaj!“. Tento zaujímavý a aktuálny webinár, ktorý sa v spolupráci s p. Jurajom Kučerom konal v online priestore pod záštitou spoločnosti FALKE Slovakia s.r.o., žiakom končiacich ročníkov priblížil hlavné úlohy a aktivity projektu Duálne vzdelávanie na stredných školách a jeho úlohu v oblasti pracovného trhu. Dozvedeli sa tiež, že duálne vzdelávanie je systém odborného vzdelávania a prípravy žiakov na výkon povolania, ktorým získavajú vedomosti, zručnosti a schopnosti potrebné pre budúce povolanie. Dáva žiakom „náskok“ v praxi a pracovných skúsenostiach a množstve ďalších výhod od 1. ročníka po ukončenie štúdia. 

    Po úvodnom oboznámení žiakov s princípom a významom duálneho vzdelávania sa slova ujala p. Jana Kopilecová, ktorá žiakom predstavila pletiarenskú spoločnosť zameranú na výrobu funkčnej i estetickej módy – FALKE – ktorá sa už 4 roky v rámci duálneho vzdelávania podieľa na spolupráci 
    s SOŠ Jána Antonína Baťu vo Svite. Žiaci sa tak prostredníctvom prezentácie dozvedeli o zameraní firmy, o stručnej histórii jej vzniku a o jej zakladateľovi. 

    Taktiež boli oboznámení s benefitmi štúdia v duálnom vzdelávaní, akými sú najmä preplácanie dopravy, ubytovania, stravy a bezplatné poskytnutie pracovného odevu. Významným prínosom tohto druhu štúdia je tiež pridelenie duálneho inštruktora, ktorý žiaka sprevádza a usmerňuje v úvode štúdia a poskytuje mu všetky potrebné informácie a praktické skúsenosti. V rámci duálneho vzdelávania na tejto SOŠ majú žiaci taktiež možnosť pravidelne navštevovať burzy práce pre stredné školy. 

    Online exkurzia sa aj naďalej niesla v duchu príjemnej diskusie, no tentokrát s čerstvým absolventom duálneho vzdelávania – Samuelom, ktorý žiakom poskytol množstvo praktických rád a odporúčaní v oblasti tohto typu štúdia. Na základe vlastných skúsenosti všetkým prítomným ôsmakom a deviatakom predstavil výhody štúdia v duálnom vzdelávaní, akými nepochybne sú: prax počas štúdia, zárobok, skúsenosti, budovanie zodpovednosti, naštartovanie kariéry a zaručené pracovné miesto po skončení štúdia u zamestnávateľ, u ktorého prebieha prax.

    Žiakov tiež oboznámil so svojou súčasnou náplňou práce, ako aj s ďalšími možnosťami štúdia na tejto strednej škole a v zahraničí.

    V závere tejto zaujímavej a prínosnej exkurzie sa žiaci prostredníctvom kladenia otázok v chate webináru dozvedali konkrétne odpovede, ktoré sa často týkali dĺžky trvania praxe v jednotlivých ročníkoch, možností absolvovania letných brigád, potreby poznania cudzieho jazyka a podobne.

    Žiaci opúšťali online priestor exkurzie plní nových poznatkov, podnetov a možností, ktoré im pomôžu pri aktuálnej téme voľby vhodnej strednej školy, ktorá je zároveň akýmsi pomysleným štartom pri budovaní ich kariérneho rozvoja. Tak im držme palce, aby sa rozhodli múdro a uvážene a mali šťastnú ruku pri výbere, pretože ako povedal múdry Seneca: „Neučíme sa pre školu, ale pre život.“

    PaedDr. Katarína Havrilová

  • USMERNENIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU NA STREDNÉ ŠKOLY PRE ŠKOLSKÝ ROK 2022/2023.

  • Spolu múdrejší 3

    Spolu múdrejší 3

    Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 3“ na mesiace január až jún 2022.

    Cieľom výzvy je podpora pre tie základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.

    Medzi vybranými školami je od 17. januára 2022 opäť aj naša škola.

  • KamPO základnej?

    Prešovský samosprávny kraj v spolupráci so strednými školami vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti vydal koncom roka 2021 druhé vydanie brožúry KamPO základnej?, určenej vyše 6500 žiakom  9. ročníkov základných škôl v kraji, ktorí si znovu budú vyberať tú naj strednú školu pre seba.

    Jej distribúcia sa v týchto dňoch začala a postupne budú výtlačky doručované do jednotlivých škôl.

  • Návrat do škôl 10.1.2022

    Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára sa žiaci prvého aj druhého stupňa vrátia do škôl a budú sa prezenčne vzdelávať. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným Školským semaforom  https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

    Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie však môže spraviť len regionálny hygienik, napríklad pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb.

    Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať.

    Na školách budú zároveň podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva povinné rúška  https://www.minv.sk/.../vestnik_vlady_sr.../vyhlaska_262.pdf . 

    Na základe odporúčania ministerstva školstva sa žiaci  pri nástupe do školy preukážu Vyhlásením o bezpríznakovosti a výsledkom AG samotestu. 

  • Šťastný nový rok 2022

  • Požehnané sviatky prajú žiaci a zamestnanci ZŠ Čaklov

  • Vianočný čas – súťaž Naj pohľadnica

    Advent alebo adventné obdobie (z lat. adventus príchod) je obdobie vymedzené 4 nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista a obdobie duchovnej prípravy na Vianoce. Advent sprevádza adventný veniec ozdobený štyrmi sviecami, ktoré zodpovedajú počtu adventných nedieľ. V rímskokatolíckej cirkvi sa tradične používajú tri fialové sviečky ako symbol pokánia a jedna (zapaľovaná ako v poradí tretia) ružová sviečka ako symbol radosti. V protestantizme sa tradične používajú modré sviečky ako symbol nádeje a očakávania Krista a pokiaľ veniec obsahuje piatu sviečku, tá má obvykle bielu farbu na znak Kristovej čistoty.ˇ

    Aj žiaci našej školy milujú Vianoce. Vianočné sviatky sa u detí spájajú hlavne s vianočným stromčekom a darčekmi ukrytými pod jeho vetvičkami.

    Vianoce sú aj časom radosti a veselosti. My sme si tohto roku urobili vianočnú radosť nielen písaním listu Ježiškovi, básničkami a pesničkami venovanými Mikulášovi, ale vyrobili sme aj krásne vianočné pohľadnice. Vybranými pohľadnicami sme sa zapojili do súťaže Naj pohľadnica na webovej stránke www.talentagent.sk. Prosíme, zabavte sa spolu s nami a hlasujte každých 5 minút za vianočný pozdrav nami venovaný. Vyhľadajte si naše pohľadnice a hlasujte do 12.12. 2021. ĎAKUJEME

  • Dištančná forma vyučovania

    Pre žiakov 2.stupňa 

    Vážení rodičia a žiaci,

    na základe Rozhodnutia ministra školstva sa budú žiaci 2.stupňa vyučovať dištančne v období od 13.12. - 17.12.2021. Žiaci prvého stupňa majú prezenčnú formu výučby.  

  • Návrat žiakov 1.stupňa na prezenčnú formu vzdelávania

    Od 7.1.2021 sa učíme na 1.stupni prezenčne

    Vážení rodičia,

    od 7.1.2021 sa žiaci 1.stupňa vracajú na prezenčnú formu vzdelávania. Pred vstupom do školy vás prosíme predložiť Vyhlásenie o bezpríznakovosti a výsledok samotestu.

                                                                                                                                                                riaditeľka školy

  • Dištančné vzdelávanie od 29.11.2021

    Prvý aj druhý stupeň 

    RÚVZ vo Vranove n/T rozhodol o zatvorení II. stupňa ZŠ, gymnázií a stredných škôl v okrese Vranov nad Topľou. Od pondelka 29. novembra žiaci II. stupňa prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania.

    Vyhláška č. 266/2021: https://www.ruvzvt.sk/files/vyhlaska_266.pdf

    RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou zakazuje prevádzku pre ZŠ Čaklov na prvom stupni od pondelka t.j. 29.11.2021 - žiaci prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania. 

    Individuálnym posúdením a odsledovaním školy bolo zistené, že percento chýbajúcich detí na prvom stupni bolo vyššie ako 25 %.

    Prevádzka školy je zatvorená až do odvolania RÚVZ vo Vranove nad Topľou.

                                                                                                                PaedDr. Anna Hricová, PhD., riaditeľka školy

  • Školský semafor 2021/2022

    V tomto školskom roku sa riadime Školským semaforom, ktorého obsah si môžete prečítať a v praxi sa ním riadiť. 

    Aktualizácia k 26.11.2021

  • Bubnovačka 2021

    19. november – Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

    Princezná Diana raz povedala: „Objatie vie spraviť veľa dobrého, obzvlášť deťom.“

       Krásne a pravdivé slová, no nie každé dieťa má tú možnosť zažívať šťastné, láskyplné a bezstarostné detstvo. Na svete je veľké množstvo detí, ktoré dennodenne existujú v podmienkach ľahostajnosti, nezáujmu, domáceho násilia, psychického a fyzického týrania a zneužívania. Sú porušované všetky ich základné ľudské práva, a preto akékoľvek násilie páchané na deťoch je neospravedlniteľné. Bohužiaľ, aj na Slovensku sa ročne stáva obeťou takéhoto násilia takmer 600 detí.

         Možno ste vedeli a možno aj nie, že práve dnešný deň, 19. november, bol Svetovou ženskou organizáciou v roku 2000 vyhlásený za Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a v súčasnosti sa tento problém snaží zviditeľniť už viac ako 900 organizácií zo 128 krajín na celom svete. A aj keď sa môže zdať, že ochrana detí je iba záležitosťou dospelých, aj vy, žiaci musíte poznať svoje práva, vedieť rozlíšiť týranie a v prípade potreby požiadať o pomoc. Jednorazový trest od rodiča za niečo, čo sme vyparatili nie je týranie. A čo to týranie vlastne je? Týranie je akékoľvek nenáhodné, neprijateľné, vedomé i nevedomé konanie rodiča alebo inej osoby voči dieťaťu, ktoré poškodzuje telesný, duševný i spoločenský stav dieťaťa, prípadne spôsobí jeho smrť. Postojme chvíľu a zamyslime sa, či existuje niekto, komu by sme mohli pomôcť. Či nie je v našom okolí dieťa so smutnými očami, ktoré nepozná lásku. Ale dennodenne žije s násilím, týraním, nevšímavosťou a ľahostajnosťou, ktorú prijíma od svojich najbližších. Pridajme aj my ruku k dielu a nedovoľme, aby sa ubližovalo tým najmenším a bezbranným. Pýtate sa, kde hľadať pomoc, keď máte podozrenie na týranie či sa týranie týka priamo vás?  Mnoho času trávite v škole so svojimi učiteľmi. Môžete sa zveriť im. Alebo prísť po radu k výchovnej poradkyni či dokonca pani riaditeľke. Alebo sa zveriť niekomu, pri kom sa cítite v bezpečí a dôverujete mu. Ak sa však hanbíš a chceš sa niekomu zdôveriť  anonymne, existuje telefónna Linka detskej istoty či Linka detskej záchrany, ktorých čísla budete mať k dispozícii na nástenkách v triede. No pamätajte, že ich využitie je určené len na vyhľadanie pomoci a nie na zábavu.

         A aby hlas detí bolo ešte viac počuť, naša škola sa pri príležitosti tohto svetového dňa zapojila do podujatia s názvom „Bubnovačka“, ktorá má za úlohu symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Bubnovačka 2021 sa uskutoční dnes od 10tej do 11tej hodiny, keď spoločným bubnovaním na čomkoľvek dáme svetu vedieť, že aj deti a ich hlas je dôležitý. Lebo všetci sme ako kvapky v mori, no keď spojíme sily, vieme urobiť aj veľké vlny. Tak teda, dobubnovania deti!

     

    PaedDr. Katarína Havrilová

  • Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti

    Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti

    Uvažuj skôr, než klikneš

    Október je vyhlásený za Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti od roku 2012. Organizátormi sú Agentúra Európskej únie pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) a Európska komisia s podporou členských štátov EÚ a stoviek partnerov z rôznych oblastí. Kampaňou sa snažia posilniť vnímanie bezpečnostných hrozieb a propagovať kybernetickú bezpečnosť na všetkých úrovniach.Kybernetické útoky sú v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim typom kriminálnej činnosti v globálnom meradle. Podvodníci v kybernetickom priestore dlhodobo zneužívajú dôverčivosť, nevzdelanosť alebo proste nedbanlivosť používateľov. Jednoduchá rada znie – Uvažuj skôr, než klikneš. Celý mesiac sme na hodinách informatiky študovali a osvojovali si návod, ako si zabezpečiť svoje osobné údaje, ktoré používame vo virtuálnom svete, rozprávali sme čo robiť ak sa stane niekto obeťou kybernetického útoku, ale aj o zneužívaní dôverčivosti a šikanovaní detí na internete. Bolo to veľmi zaujímavé a hlavne poučné. Kliknutím na odkazy si môžete všetko ešte raz zopakovať.

    Mgr. Vladimír Hric

  • Oslava jablka

    Čo sa to tam v lístí skrýva? Aha, veď tu ježko býva!

    Deti v lese behajú, ježka všade hľadajú.

    Jabĺčko si domov nesie, teší sa na jedlo v lese.

    Jabĺčka sú krásne, už je koniec básne.

     

    Jablko také obyčajné slovo, s ktorým sa stretávame už v útlom veku. Sladké, voňavé, šťavnaté… Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Už malé dieťa vie, že jablko skvelo chutí a cíti, že je zdravé. Vie tiež, že je guľaté, červené, zelené alebo žlté ako slniečko. Vedeli ste, že 1 jablko denne: pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch, čistí pečeň, pomáha pri zápche a hnačke, pomáha pri bolesti kĺbov, posilňuje ďasná , zlepšuje funkciu srdca, prečisťuje celý organizmus? A vedeli ste, že aj jablká majú svoj deň? Áno. 21.10. bol vyhlásený za Svetový deň jabĺk. Aby sa na toto výborné ovocie nezabudlo ,oslávili sme  ho aj my rôznymi aktivitami. Celý deň voňal príjemne jablkovo. Z každej triedy vykukovali červené jabľčka. Boli to naši žiaci , ktorí  nezabudli a do školy prišli oblečení v červenom a každý si priniesol  chutné, šťavnaté jablko plné vitamínov. Pri vstupe do školy bol zhotovený informačný panel o význame a zaujímavostiach  jablka a veľké jablko, v ktorom sa mohli odfotiť. Počas celého dňa  lúštili tajničky, kreslili, modelovali a vystrihovali, vyrábali jablkové figúrky, riešili jabĺčkové príklady, maľovali jabĺčka, spievali o nich pesničky, ochutnávali jablká, dozvedeli sa  o rôznych odrodách jabĺk a o ich prínosoch pre zdravie človeka. Starší žiaci robili projekty ,prezentácie, spravili si jablkové čelenky,upiekli si aj jablkové vafle . Dokonca vyrobili aj červené jabĺčka  z plastových fliaš , pretože naša "Zelená škola" má v tomto školskom  roku prioritnú tému "Odpad".

    Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo. Naším cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia.

    Ing. D. Slepáková

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Čaklov
    Čaklov 495, 094 35
    GPS: 48°54´15.94´´N ; 21°37´14.72´´E
  • Riaditeľ: +421917271442
    Sekretariát: 057 44 96 434

Fotogaléria